Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (1-2-2013)

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

Οι Ομοσπονδίες μας απευθύνονται σε εσάς και εκφράζοντας την εύλογη ανησυχία σύσσωμου του ένστολου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τις νέες περικοπές που υφίστανται, επιθυμούν να σας καταστήσουν κοινωνούς του μείζονος ζητήματος που έχει ανακύψει και αφορά στην περαιτέρω εξανέμιση του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται από τους Τομείς Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (ΤΠΑΣ – ΤΠΥΑΠ).

Χωρίς τη θέσπιση κανενός αντίμετρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η Αστυνομική οικογένεια εξαιτίας των συνεχιζόμενων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, κατά μ.ο. ισοδυναμούν με απώλειες της τάξεως του 35% των αποδοχών, η Κυβέρνηση προώθησε ένα νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ ισοπεδωτικά που μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Επισημαίνουμε ότι εκτός των ανωτέρω μειώσεων, ήδη με το Ν.4050/2010:
α) απομειώθηκαν («κουρεύτηκαν») τα αποθεματικά του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. κατά 360 εκατ. ευρώ,
β) απομειώθηκαν, επίσης, («κουρεύτηκαν») τα αποθεματικά κεφάλαια του ειδικού λογαριασμού αρωγής (ίδρυμα εξοχών) που στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές μας κατά 70% (απώλεια 16.620.270 €). Ο συγκεκριμένος ειδικός ερανικός λογαριασμός συστήθηκε για να καλύπτονται τα έξοδα των παθόντων εν ώρα υπηρεσίας (αυτών που σκοτώθηκαν – αυτών που τραυματίστηκαν στο καθήκον).

Με την πρόσφατη ρύθμιση (Υπουργική Απόφαση) για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ η Αστυνομία θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση και το Ταμείο θα καταρρεύσει, γιατί 7.500 Αστυνομικοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα οδηγηθούν σε άτακτη φυγή από το Σώμα, χωρίς να προβλέπεται αναπλήρωσή τους τα επόμενα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής αδικούν το ΤΕΑΠΑΣΑ γιατί το πόρισμα τους που τέθηκε σε ισχύ με το Ν.4090/2012 και προβλέπει μείωση του εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Αστυνομικών κατά 1,94% και μείωση του εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων κατά 45,49% έλαβε υπόψη του (το πόρισμα) μόνο τις μηνιαίες κρατήσεις ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ότι: – Για τους Αστυνομικούς γίνονται επιπλέον κρατήσεις για το Ταμείο σε κάθε μισθολογική – βαθμολογική προαγωγή – Κρατήσεις σε κάθε μεταβολή του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας – Κρατήσεις στα οδοιπορικά – Κρατήσεις στον προκαταληκτικό – καταληκτικό βαθμό με τον οποίο γίνεται η συνταξιοδότηση και μια σειρά άλλων κρατήσεων και ενισχύσεων του Ταμείου από εισφορές που εισέρχονται στο Ταμείο από εργασιακούς πόρους (ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα κ.λ.π.) Ανάλογες κρατήσεις δεν έγιναν και δε γίνονται σε άλλους Τομείς Πρόνοιας άλλων Ταμείων.

Από το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. τα συμπεράσματα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, κρίνονται ως επισφαλή αφού για την εξαγωγή τους δεν ελήφθησαν υπόψη βασικές παράμετροι, όπως προαναφέραμε (έκτακτες εισφορές, κοινωνικοί πόροι) που μετά βεβαιότητας ο μεν Τομέας Πρόνοιας Αστυνομικών θα καθίστατο πλεονασματικός το δε ποσοστό του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων μειούμενο σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και όχι 45,49%.

Στα ως άνω ποσοστά προστίθενται επιπλέον ποσοστιαίες μειώσεις 10% έως 18% λόγω της μείωσης των αποδοχών από την εφαρμογή του Ν. 4098/2010.

ΠΕΡΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΩΝ, με το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και τον μαθηματικό τύπο της νέας τεχνικής βάσης (Υπουργική Απόφαση 30854/3809/31-12-2013 ΦΕΚ Β΄ 3498) από 01-01-2014 θα επέλθει ποσοστιαία μείωση τουλάχιστον 40% στο δικαιούμενο εφάπαξ που ήδη μειώθηκε όπως πιο πάνω αναφέραμε.

Τα επιχειρήματα που παραθέτουμε ενισχύονται καθοριστικά και από το γεγονός ότι οι Επικουρικοί Τομείς του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. εξαιρέθηκαν από το ΕΤΕΑ λόγω του ειδικού συνταξιοδοτικού που διέπει τους ένστολους.

Οι Τομείς Πρόνοιας δεν έχουν ελλείμματα ούτε ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν έχουν τύχει κρατικής επιχορήγησης και πρόσφατα έχουν ληφθεί εξυγιαντικά μέτρα αύξησης εισφορών που βεβαιώνουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

Για την αποτροπή της μαζικής, βίαιης συνταξιοδότησης που θα έχει ως συνέπεια και την αντικειμενική αδυναμία απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος (κατάρρευση Ταμείου), αλλά και την πλήρη αποδιοργάνωση της Αστυνομίας κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβασή σας για σχετική ρύθμιση, με την εξαίρεση μας από την προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση ή με την καθιέρωση ενός μεταβατικού χρόνου προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αφού οι διατάξεις δεν περιέχουν καμμία προς τούτο πρόβλεψη και απαιτείται σχετική διευκρίνιση.

  Επιπλέον, αυτές είναι εφαρμοστέες μόνο για τους Αστυνομικούς εξαιρουμένων των στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστών παρότι ακολουθούν το ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς και το ίδιο μισθολόγιο.

  Είναι αδιανόητο, ενώ στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες διέπονται από τις διατάξεις του ίδιου Κώδικα Στρατιωτικών Συντάξεων, να μην υπάρχει ο ίδιος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, καθώς στρατιωτικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω ρύθμιση.

ypografes_poasy-poaxia


Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …